Kunst og håndverk

18 januar 2018 / By Gottfried Fjeldså

Sjablonggraffiti - Steinerskolen i Ålesund

Ved Steinerskolen i Ålesund står håndverksfaget sentralt, og vi har lagt håndverksundervisningen for hele skolen til samme tid på timeplanen. Det er satt av rikelig med tid til dette arbeidet. Fredager fra 10:30 til 14:00 åpner vi dørene mellom klasserommene og da yrer og myldrer det av liv i alle krinker og kroker.

Steinerskolens læreplan for faget følges og danner rammene, men i tillegg til dette er vi ikke redde for å la oss inspirere til å bruke mer utradisjonelle metoder og materialer en gang i blant.

I god tid før julemarkedet og påskemarkedet begynner vi å produsere varer til salg. Her gjør vi alt fra toving til støping av lysestaker i betong. Et eksempel på et slikt prosjekt er en periode vi hadde før julemarkedet, der vi fordypet oss i sjablong graffiti i 9. og 10. klasse.

Better to die fighting for freedom then be a prisoner all the days of your life.

Bob Marley

Fantasi er viktigere enn kunnskap.

Albert Einstein

Å bringe disse praktiske og tekniske fagene inn i skolen er uendelig mer nødvendig enn mye av det våset som i dag fyller undervisningen på dette alderstrinnet.

Rudolf Steiner

Utgangspunktet for arbeidet var at vi studerte personligheter som har utrettet store ting for menneskeheten. Hver på sin måte. Elevene valgte personer å fordype seg i selv; Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Mahatma Gandhi, Rudolf Steiner, Albert Einstein, Florence Nightingale med flere. Etter dette laget elevene sjablonger som de skar ut i stivt papir.

Hvert trykk hadde inn til tre forskjellige lag med maling. Prinsippet er slik at man skjærer ut feltene som man ønsker å ha fargelagt. Elevene brukte gode papirkuttekniver til dette.

Vi kjøpte vannbasert akrylspray, som er et godt alternativ til vanlig akrylmaling. Denne kan brukes på de fleste underlag, er luktfri og er uten løsemidler.

Resultatet ble lysekte og permanent. Vi gjorde arbeidet på treplater og alle ble solgt på julemarkedet. Noen trykk ble også gjort på gråpapir.

Det er fantastisk gøy å være med på utforske et nytt emne, nye metoder og materialer sammen med elevene og vi gleder oss allerede til neste prosjekt.